Ilningar i tänderna

Många har problem med ilningar i tänderna, ofta i samband med intag av kalla eller varma drycker och mat. Ilningar beror oftast på att tandköttet dragit sig tillbaka och blottar tandhalsarna d.v.s övre delen av tandroten. Orsaken till den blottade tandhalsen är ofta felaktig och hård tandborstning, vilket gjort att tandköttet dragit sig tillbaka.

Det kan också vara ett resultat av parodontit (se tandlossning/blödande tandkött). Rotytan är inte som tanden täkt av emalj utan bara ett tunt lager av rotcement vilket lätt avlägsnas vid hård tandborstning. Under rotcementet blottas mängder av tunna kanaler som leder direkt in till nerven i tanden. Ilningar i tänderna är något vanligare hos yngre och medelålders personer. Hos äldre är det inte lika vanligt med ilningar eftersom tandbenet, dentinet, blir tjockare med tiden och skyddar nerverna i tänderna bättre.

 

Hur får man bort ilningar i tänderna?

För att bekämpa ilningar i tänderna är det viktigt att ha rätt tandborstteknik och inte vara för hård på handen. Be tandläkaren eller din hygienist visa dig hur du borstar dina tänder på ett korrekt och skonsamt sätt. Tandkrämer som är verksamma mot känsliga tandhalsar är ofta till hjälp. Dessa tandkrämer innehåller ämnet kaliumnitrat, som bildar ett blockerande skikt som skyddar mot ilningar i tänderna. Pröva gärna dessa till att börja med.

Många blir hjälpta av tandkrämer mot känsliga tandhalsar. Det brukar också hjälpa att skölja munnen med fluor regelbundet eller använda fluortabletter och fluortuggummi.

Behandling mot ilningar i tänderna

Vilken behandling man får av sin tandläkare eller tandhygienist beror på orsaken till besvären. Om orsaken är känsliga tandhalsar eller ytliga sprickor på tänderna kan man få fluorbehandling i form av fluorlackning. Om besvären beror på tandborstskador kan fluorlackning och en mer skonsam tandborstningsteknik göra att man blir av med ilningarna.

Man kan kontakta tandvårdspersonal om man har ilningar i tänderna som påverkar det dagliga livet och inte går över av sig själv.

Om man har ihållande värk i tanden och den är känslig för både varmt och kallt bör man söka tandläkare akut.

 

LISTA DIG HOS OSS         BOKA TID ONLINE

 


 

VÅRA BEHANDLINGAR

Tandläkarundersökning
Tandgnissling & Bettskena
Ilningar
Tandfasader & Tandkronor
Tandhygienist
Tandblekning
Laga hål i tänderna
Byte amalgamfyllningar
Tandlossning och blödande tandkött
Tandreglering
Tandprotes
Visdomständer
Kronor och Broar
Tandimplantat