Tandblekning

Behöver du bleka tänderna? Missfärgningar på tänderna kan bero på sjukdomar eller medicinering, men vanligast är att de successivt blir missfärgade p.g.a. starka färgämnen från tobak, mat och dryck. Vi påverkas olika av detta bl.a beroende på emaljens kvalitet. Personer med starkt slitna tänder får till exempel lättare missfärgade tänder.

Tandblekning utförs vid våra kliniker i Göteborg på två olika sätt, antingen som hemblekning med skenor eller som blekning under kort tid direkt i tandläkarstolen. Boka en tid hos oss för rådgivning!

Huvudingrediensen vid båda behandlingarna är väteperoxid som tränger in i tanden och oxiderar de ämnen som gett upphov till missfärgningarna.

Tandblekning hemma

När du skall bleka tänderna hemma med skena används en 10-16 procent karbamidperoxid som omvandlas till fem procent väteperoxid. Skenan bör sitta på plats cirka fyra timmar för att ge full effekt. Behandlingen bör upprepas dagligen under fem till tio dagar, beroende på hur starkt missfärgade tänderna är från början och vilket slutresultat som önskas.

tandBlekning hos tandläkare i Göteborg

Vid tandblekning i tandläkarstolen används en stark väteperoxidlösning, på uppemot 35 procent. För att påskynda blekningsprocessen används kraftigt ljus (blått sken) eller värme (laser). Denna typ av blekning kan endast göras på klinik under överinseende av tandvårdspersonal. På grund av den starka koncentrationen av blekmedel måste tandköttet och övriga delar i munhålan skyddas för att undvika skador på mjukvävnaden

Fördelen med att bleka tänderna i tandläkarstolen är att det går fortare och att man inte behöver hålla på med skenor hemma.

Slutresultatet med båda metoderna är dock likvärdigt och visar sig först efter cirka 2-6 veckor då tandfärgen stabiliserats. Den totala behandlingstiden är alltid svår att förutsäga och slutresultatet är beroende på individuella variationer.

Hör av dig till oss om du har några frågor om att bleka tänderna – Hos oss får du råd!

 

LISTA DIG HOS OSS         BOKA TID ONLINE

 


 

VÅRA BEHANDLINGAR

Tandläkarundersökning
Tandgnissling & Bettskena
Ilningar
Tandfasader & Tandkronor
Tandhygienist
Tandblekning
Laga hål i tänderna
Byte amalgamfyllningar
Tandlossning och blödande tandkött
Tandreglering
Tandprotes
Visdomständer
Kronor och Broar
Tandimplantat