Tandhygienist

Tandhygienisterna på våra kliniker i Göteborg arbetar självständigt, som en av medlemmarna i tandvårdsteamet, med åtgärder för att främja munhälsa och förebygga tandsjukdomar. I arbetsuppgifterna som tandhygienist ingår att svara för regelbundna undersökningar av munstatus. Det ingår också diagnostik och behandling av karies och tandlossningssjukdomar.

Tandhygienist Munhälsa Göteborg

 

En Tandhygienist tar saliv- och bakterieprov, tar bort tandsten, beläggningar och överskott av fyllning, putsar och polerar. I samband med behandlingen kan tandhygienisten också ge smärtlindring. En viktig del av arbetet är att informera patienten om vad man kan göra för att behålla en frisk mun, friska tänder och ett friskt tandkött.

En tandhygienist får diagnostisera karies och parodontit. Arbetsuppgifterna omfattar även att tillse bästa möjliga förhållanden i munnen utan att göra några invasiva ingrepp. Det kan exempelvis innebära att avlägsna tandsten, fluorlacka, fissurförsegla och ta bort plack. Invasiva ingrepp, som exempelvis tandlagningar och kirurgiska behandlingar, är tandläkarens yrkesuppgifter.

 

Tandhygienistyrket är ett legitimerat yrke sedan 1991, kravet är en tvåårig högskoleutbildning som leder fram till en yrkesexamen. Många högskolor erbjuder även ett tredje år, vilket ger en kandidatexamen i oral hälsa. Genom regelbundna munhälsokontroller och råd om hur just du ska kunna behålla en god munhälsa livet ut, stöder tandhygienisten dig i din egenvård. Tandhygienisten är en viktig länk när det gäller att främja munhälsa, att förebygga sjukdom i munhålan samt att förhindra fortsatt sjukdomsutveckling.LISTA DIG HOS OSS

BOKA TID ONLINE

 


 

VÅRA BEHANDLINGAR

Tandläkarundersökning
Tandgnissling & Bettskena
Ilningar
Tandfasader & Tandkronor
Tandhygienist
Tandblekning
Laga hål i tänderna
Byte amalgamfyllningar
Tandlossning och blödande tandkött
Tandreglering
Tandprotes
Visdomständer
Kronor och Broar
Tandimplantat